מהי הדרך הפשוטה שתעביר כאבי גב תחתון

לא תרופות, לא ניתוחים: חוקרות מאוניברסיטת ת"א מצאו שתוכנית פשוטה של הליכה אירובית במשך 40-20 דקות, פעמיים-שלוש בשבוע, נמצאה הכי יעילה בהקלת כאבים בגב התחתון
פורסם ב 06.03.13 ב YNET

ההליכה הנורדית מעניקה כנפיים

כאבים בגב התחתון הם בעיה נפוצה ביותר, ומי שסובל ממנה נדרש לא פעם לטיפולים חוזרים במרפאות לפיזיותרפיה. אך מסתבר כי ישנה דרך פשוטה למדי להקל על הכאבים: הליכה.
מחקר חדש, שערכה ד"ר מיכל כץ-לוירר מבית הספר למקצועות הבריאות בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב ומתפרסם בכתב העת Clinical Rehabilitation, מצא כי תכנית פשוטה של הליכה אירובית מדורגת, החל מ-20 דקות ועד ל-40 דקות ביום, 2-3 פעמים בשבוע – יעילה בהקלת כאבים ושיפור תפקוד, בדומה לשיפור המושג בתוכנית תרגול לחיזוק שרירים ותנועתיות .
את המחקר ביצעה ד"ר כץ-לוירר בשיתוף עם אילנה שניידרמן, סטודנטית בחוג לפיזיותרפיה ופיזיותרפיסטית במכבי שירותי בריאות, והשתיים מציינות כי התוכנית משתלבת בקלות בשגרת היומיום, ואף מעודדת אנשים הסובלים מכאבים כרוניים בגב התחתון ליטול לידיהם את האחריות על בריאותם. "מחקרים מראים כי הליכה לאורך זמן משפרת את סבולת שרירי הגב והבטן התחתונה",  אומרת ד"ר כץ – לוירר. היא מוסיפה כי תכניות ייעודיות לחיזוק השרירים מצריכות בדרך כלל ציוד ופיקוח מקצועי, ואילו ההליכה היא פעילות פשוטה, שניתן לבצע אותה באופן עצמאי.
במחקר השתתפו 52 מטופלים עם כאבים כרוניים בגב התחתון. לנבדקים הוצגו שאלות בנוגע לרמת הכאב, לתחושת המוגבלות ולהימנעות מפעולות יומיומיות, וכן הוערכו סיבולת השרירים וסיבולת ההליכה שלהם.
אחר כך חולקו המשתתפים לשתי קבוצות שוות, שטופלו במשך שישה שבועות, פעמיים עד שלוש פעמים בשבוע. קבוצה אחת טופלה בתוכנית קלינית מקובלת לחיזוק השרירים ותנועתיות, ואילו הקבוצה השנייה השתתפה בתוכנית הליכה אירובית: בתחילה הלכו המשתתפים 20 דקות, ובהמשך, ככל שהשתפרה הסיבולת, התארכה הפעילות – עד שהגיעה ל-40 דקות.
תוצאות המחקר העידו על שיפור ניכר בכל התחומים שנבחנו, בשתי הקבוצות. המסקנה, לדברי ד"ר כץ-לוירר, היא כי "יעילותה של תכנית ההליכה דומה לזו של תרגול אקטיבי מקובל בכאב כרוני".

עוד מציינת ד"ר כץ-לוירר כי אנשים העוסקים בפעילות גופנית באופן קבוע נוטים לסבול פחות ממחושים שונים במהלך חייהם. ההליכה, שהיא פעילות ברמת סיכון נמוכה יחסית, מורידה את לחץ הדם, משפרת את תפקוד המוח והמערכת החיסונית, ומפחיתה לחצים מנטאליים (סטרס(לתכנית ההליכה יש יתרון נוסף", אומרת ד"ר כץ-לוירר, "היא מעודדת את המטופלים לנהל אורח חיים בריא יותר". ואכן, בכל הנוגע לכושר גופני נבדקה סבולת ההליכה של המשתתפים לפני ואחרי התכנית – ונמצא כי מרחק ההליכה שלהם לאורך שש דקות גדל בממוצע ב-100 מטר.